Mavi yakalının önerisi Ford`a patent getirecek
Bu yıl 2'ncisi düzenlenen 'Altın Eldiven ve Altın Öneri (İSG) Yarışmaları'nda iş sağlığı konusunda başarılı uygulamalar ödüllendirildi, Ford çalışanlarının önerisiyle hayata geçen 'Otomatik Lastik Yükleme Sistemi' adlı proje dikkat çekti.

İSTANBUL - Ford Otomotiv çalışanlarının lastik ve jantın birleştirme işleminde kullanılan kas gücünü ortadan kaldıran önerisi hem hayata geçirildi hem de ödül aldı. İşçilerin önerisini uygulamaya alan Ford, sistemin dünyada ilk olduğunu belirleyince patent başvurusunda da bulundu.

Ford çalışanlarının önerisi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) düzenlediği 'Altın Eldiven ve Altın Öneri İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yarışmaları'nda Altın Eldiven'e layık görüldü. Yarışmada 3'ü Altın Eldiven 3'ü ise Altın Öneri dalında toplam 6 ödül dağıtıldı. Bu yıl 2'ncisi düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan MESS Başkanı Kudret Önen, MESS'in iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzun yıllardır çalıştığını bildirdi. Geçen yıl 20 ilde 143 üye iş yerinde 121 binden fazla çalışanı kapsayan iş sağlığı ve güvenliği konusunda araştırma yaptıklarını hatırlatan Önen, bu araştırma sonucunda iş kazalarının bir önceki yıla göre yüzde 11 azaldığını gördüklerine ifade etti. Üye iş yerlerinin çalıştırdıkları ya da dışarıdan hizmet satın alma yöntemiyle görevlendirdikleri İSG profesyonellerinin maliyetlerinin belli kısmını karşıladıklarını anlatan Önen, "İSG alanında teknik eğitimler düzenliyor ve üyelerin mevzuat değişikliklerini takip etmelerini sağlıyoruz. Ayrıca Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU OSHA) tarafından düzenlenen İyi Uygulama Yarışması’na şimdiye kadar Türkiye’den aday gösterilen 8 şirketten 7’sinin MESS üyesi olması da bizim için bir gurur vesilesidir. Bu işyerlerinin 3 başvurusunun, yapılan değerlendirme sonucu ödüle layık görüldüğünü vurgulamak isterim. Tüm bu çalışmalarımızla iş güvenliği kültürünü yaygınlaştırmayı, MESS üye işyerlerinde iş kazası oranlarını daha da azaltmayı ve meslek hastalıklarında daha da düşük oranlara ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Bu yılki yarışmada; başta ergonomi olmak üzere makine, ekipman ve süreç revizyonlarıyla ilgili teknolojik gelişmelere yönelik uyum projelerinin ön plana çıktığını ifade eden Önen, projeleri alanında uzman 10 üyeden oluşan jürinin incelediğini kaydetti. Ödül kazananları tebrik eden Önen, "Önümüzdeki dönemde de, hep birlikte, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yaygınlaştırma çabalarımızı daha da yukarıya çekeceğimize inanıyoruz. Çalışma alanlarımızı daha güvenli hale getirebilmek için, işyerlerimizdeki tehlikeleri ve yaratabileceği sorunları saptayıp, uygun koşulları sağlamak için yapılabilecekleri araştırmaya elbirliğiyle devam edeceğiz. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çok daha ileri bir Türkiye için hep birlikte çalışacağız" diye konuştu.

Sağlık riskleri azaltıldı

'Altın Öneri' dalında ödüle hak kazanan 'Otomatik Lastik Yükleme Sistemi' Ford çalışanlarının önerisiyle hayata geçti. Projeden önce lastik ve jantın birleştirme işleminden beden gücünden de yararlanılmaktaydı. Operatör tarafından manuel olarak yapılan bu işlem ağırlık kaldırmaktan kaynaklı ergonomi sorunu yaratıp, işçi sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atabiliyordu. Sıvı püskürtme prosesi için operatörden bağımsız, seri üretimi destekleyen, tam otomatik çalışabilen sistem kurulumu gerçekleştirilerek olası kalite hataları engellendi, sağlık riskleri minimize edildi. Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan sistem için patent başvurusu yapıldı.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent